Jodełka francuska – do jakich wnętrz?

Jodełka francuska nadaje wnętrzom elegancki, klasyczny wygląd. Uwielbiają ją zwłaszcza miłośnicy stylu vintage. Nadaje nieco dekadencki klimat.

Co to jest jodełka francuska?

Pozornie jodełka francuska ma już za sobą lata swojej świetności, ale to tylko pozory. Wraca bowiem do łask – i to w wielkim stylu. Decydują się na nią już nie tylko wielbiciele stylu retro, ale wszyscy, którzy marzą o stylowym wnętrzu. Wywodzi się ona z dworu Franciszka I Walezjusza, który panował we Francji w XVI w. Jodełka francuska to specyficzny sposób układania desek – pod odpowiednim kątem, który łudząco przypomina gałązkę jodłową. Istnieją dwa style z wykorzystaniem jodełki francuskiej: Herringbone oraz Chevron.

Pasuje do wszystkiego

Podłoga w jodełkę sprawdzi się niemal w każdym wnętrzu. Najczęściej wybiera się ją do historycznych wnętrz, które posiadają wysokie stropy. Pasuje ona do wielkich okien oraz do antyków. Doskonale oddaje klimat wnętrz przestronnych, wysokich, ale równie dobrze wygląda w nowoczesnych pomieszczeniach. Znakomicie łączy się ze stylem retro, glamour oraz nowoczesnym. Zwróćmy jednak uwagę na to, by wnętrze było urządzone raczej w sposób minimalistyczny, ponieważ jodełka francuska sama w sobie jest już wystarczająco wyrazista i ozdobna. Delikatne, stonowane wyposażenie pozwoli na wyeksponowanie niezwykłego parkietu. Właśnie oszczędność i unikanie przesady pozwolą nam najlepiej podkreślić urok eleganckiej jodełki francuskiej.

Jaka jodełka?

Jeżeli zdecydowaliśmy się na taki wybór parkietu, pozostaje teraz wybrać odpowiedni rodzaj jodełki. Różnią się one gatunkiem drewna oraz sposobem ułożenia. Jodełka klasyczna (która jest zdecydowanie najczęściej spotykana) może być kładziona podwójnie lub pojedynczo. Jodełka francuska jest rozwiązaniem znacznie droższym niż klasyczna, ale też bardziej efektywnym i wyrafinowanym – dla prawdziwych koneserów stylu. Najlepiej jest wybierać gatunki prezentujące się spokojnie. Warto zdecydować się na jodełkę francuską w wersji szczotkowanej oraz olejowanej.